2007. augusztus 3., péntek

Villafanca - Kocacamino

NA beindult a kocacamino!!!

Tegnap este a szálláson (Ponferrada) megjelent egy busz, leözönlött majd hatvan ember. Mindenki hátizsákkal, meg bottal, de egy szál por kosz vagy sántikálás nélkül. Úgy néztek ki, mint néger turisták, az északi sarkon. Fényképezték a szállást, amikor kiderült, hogy a fele már a padlón kap csak helyet, akkor meg a padlót. Rettentő volt. Úgy igazgatta őket egy vezető, hogy megafonon üvöltözött velük. Spanyolok voltak, de mivel mindenki egy narancssárga sálat kapott, (gyanítom azért, hogy ha elbóklászik a csoporttól a hegyek között, akkor meg lehessen találni majd később) így aztán hollandoknak neveztem el őket.
Jöttek, zajongtak. Rettentő volt. Bárhova néztem, mindenhol holland, meg fényképezés. Egy rendes zarándok max. 6 kor már úton. Kint álltam az alberge előtt, mikor a kertben valakinek ébresztett az órája. Vicces volt, mivel már mindenki, még az is, aki tovább akart volna aludni, talpon volt a zaj miatt. Micsoda romantikus elképzelés: majd hatkor kelek, reggeli, fincsi kávécska, napfelkelte, aztán majd hét környékén zarándokolni kezdek egy jót nyolc harmincig. Mókásak voltak.
Haladván a cél felé leelőztem egy majd húsz fős csoportot, akik szó szerint párosával, mint az oviban mentek. Az első tagokkal kb. 10 km-rel a szállás után találkoztam, akik (figyi) már az árok szélén ültek, és masszírozták a lábukat, mert bibis lett.
Mire 11:30-ra a szálláshoz értünk most, ami kb. 25 km-re volt a reggelitől, az árnyékban már vagy egy tucat spanyol ücsörgött. Hogy honnan kerültek elő, és mennyit mehettek aznap (max. 15 km) az talány, de azért van elképzelésem. Az igazság az, hogy a spanyoloknak ez presztízskérdés, olyannyira, hogy ha beleírod az életrajzodba, akkor az igen jól mutat. De a Camino már teljesítettnek tekintendő (szerintük) 100 km megtétele után. (Mi 100 km-nél még otthon éltünk fejben, és alig éreztük, hogy merre megyünk és minek).
Most itt ülvén a portánál, (15 óra) jönnek a zarándokok, (olyanok is, akik régi gyalogosok, de ma sokat akartak menni így később érkeztek kicsit) és nem tudnak megállni, mert az alberge megtelt. "Hollandokkal".
Ma láttam olyan zarándokot is, aki akkorka hátizsákkal gyalogolt, amiben két csomag papírzsepi férhet el. Valószínűleg kocsival viszik utána a cuccot.

NA így!
Az út egyre zsufibb lesz, mivel meg 180 km Compostella, de asszem egyre viccesebb is.
Majd beszámolok arról is!
Persze ennél mélyebb dolgok is érnek, de azokról később!

Ölel titeket hatvan "holland" társaságából
L